Kto się w Polsce urodził,
ten się w cyrku nie śmieje.

Podejście do pisania o sztuce M.G z perspektywy człowieka wychowanego w mieście i żyjącego w delikatnym przekonaniu, że mleko bierze się ze sklepu jest nie tyle trudne, co, mam wrażenie, spełniające założenia przedstawione w spektaklu. Magda Gessler od dekady jeździ po Polsce i pokazuje, jak wygląda Polska powiatowa przez pryzmat gastronomiczny. Siedząc przed telewizorem i czując pewną wyższość nad bohaterami programu (jak można nie wiedzieć, jak robi się włoski sos do pizzy lub czym się różni wino wytrawne od półsłodkiego). Moje podejście do Kuchennych Rewolucji, jako kolejnej, po Kubie Wojewódzkim stałej pozycji w ramówce TVN zachwiane zostało dopiero przez tekst Doroty Masłowskiej w Dwutygodniku. Pokazała ona, że można podejść do tego tematu, jako narzędzia, pryzmatu, przez jaki obserwujemy prowincję. Gessler jako słowiańska postać „Baby” wybiera się tam, „gdzie diabeł nie może”. Kończąc podpinać się pod fantastyczny esej Masłowskiej, skonkluduję to stwierdzeniem, że sztuka Demirskiego i Strzępki wygląda niemal jak jego adaptacja, co jest znakomitym komplementem.

Patrząc na istotne różnice pomiędzy oryginałem Gordona Ramseya a KR można zauważyć pewne regionalizmy, które nie wywodzą się wyłącznie ze specyfiki naszego kraju, a z samej postaci prowadzącej. Magda Gessler jako ta miastowa gwiazda telewizyjna przyjeżdża do Bogu ducha winnych właścicieli małej gastronomii, którzy wierzą że od sukcesu dzieli ich wyłącznie darmowa reklama w ogólnopolskiej telewizji. Szybko okazuje się jednak, że problem nie leży w braku odpowiedniej reklamy, a w (…)


Resztę tekstu znajdziesz w pierwszym numerze Magazynu Malkontent. Sprawdź, jak dostać swoją cyfrową kopię na sklep.malkontent.com.pl.
Wszystkie zyski ze sprzedaży magazynu przeznaczamy na działalność statutową Fundacji. Dziękujemy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Magazyn malkontent

magazyn opinii, kultury, filmu, musicali, architektury i rozmów.

Kup teraz swoją kopię!

Nie przegap nowych artykułów

Zapisz się na nasz newsletter.

Ta strona korzysta z plików cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, zmień ustawienia przeglądarki.